Kempování na divoko neboli Wild camping

Wild camping, tedy tzv. kempování na divoko, je skutečné dobrodružství a může být silně návykové. Každý, kdo ho někdy vyzkouší, zřejmě dojde k závěru, že strávit několik dní mimo civilizaci má své nepopsatelné kouzlo.

Když je ale po celém světě tolik kempů a stellplatzů, proč vůbec kempovat na divoko?

Důvodů může být mnoho a tento způsob kempování rozhodně není pro všechny. Ti, kteří se rádi obklopují lidmi a budou vyžadovat na své dovolené určitou míru pohodlí či zábavy, zamíří do kempu. Sice jde o dražší formu dovolené, ale pro někoho má nesporné výhody. Děti mají postaráno o zábavu, dospělí mají své pohodlí a možnost styku s dalšími výletníky, na jídlo stačí zajít do restaurace apod.

Jakou ale zvolit dovolenou, když chcete mít klid, být blíže k přírodě mimo přeplněné kempy a ještě ušetřit finance? Wild camping je správná odpověď.

Často slýcháme názory pramenící z nevědomosti, že kempování mimo kempy je v Evropě zakázané a tedy nemožné, není to ovšem pravda. Za dodržení určitých podmínek je to naopak možné ve většině zemí.

Níže popíšeme jednotlivé evropské země, abychom vám objasnili, kde to možné je a kde není. Ale nejprve je třeba zmínit, že oficiální informace k wild campingu v dané zemi se týkají i kempování ve stanech. Tím můžete s osobním autem získat částečnou výhodu, rozhodně nepůsobí tak nápadně, jako postavený stan či klasické obytné auto nebo přívěs.

 

Základní pravidla kempování na divoko, která by pochopitelně měla platit všeobecně vždy a všude, jen někteří je nechtějí akceptovat:

  • Nikdy po sobě nenechávejte žádný odpad.
  • Nedělejte hluk, narušujete tím klid v přírodě a navíc na sebe zbytečně upozorňujete.
  • U parkování přemýšlejte. Vždy se přesvědčte, zda nebráníte vjezdu a výjezdu jiných aut či lesní techniky apod.
  • Pokud potřebujete dobít baterie, nedělejte to nikdy přes noc, ať už máte elektrocentrálu nebo nastartovaný motor. Opět na sebe můžete zbytečně upozornit.
  • Chovejte se slušně a myslete na to, že místo, na kterém stojíte, by mělo po vašem odjezdu vypadat stejně jako před příjezdem bez viditelných známek užívání.

 

A nyní k oficiálním pravidlům wild campingu, jak jsou uzákoněná v jednotlivých zemích.

Ve většině evropských zemí je sice „zakázán“, pořád ale jsou země, kde je tento způsob povolen. Je ovšem třeba rozlišovat pojmy – výslovně zakázaný, zakázaný, tolerovaný a povolený. Dále je potřeba rozlišovat, kde stojíte. Zda na soukromém pozemku, kde sice neplatí legislativa, ale zase byste měli mít svolení majitele pozemku nebo zda stojíte na státním pozemku.

Německo, Rakousko, Švýcarsko

Wild camping je zde nezákonný. Pokud tak chcete kempovat, toleruje se zpravidla jedna noc. Tolerance samozřejmě neplatí v přírodních rezervacích, národních parcích apod. Pokud vás nějaký úředník na místě objeví, záleží na jeho uvážení, jak se k vám zachová. Ideální je tedy neprovokovat, např. vytažením markýzy.

Pozor dávejte hlavně ve Švýcarsku, tolerance je zde téměř nulová a mohly by vás čekat velmi vysoké pokuty. Raději využijte pro kempování předem určená místa, o kterých vás bude informovat aplikace pro tato místa určená.

Zákaz pochopitelně neplatí pro soukromé pozemky, hlavně němečtí majitelé pozemků bývají k tomuto druhu kempování vstřícnější. Vždy je ale lepší zaklepat na dveře dané nemovitosti a slušně se zeptat, pak většinou dostanete svolení.

Polsko

Polsko je k wild campingu celkem tolerantní. Dle informací ze zahraničních webů prý nebyla za mnoho posledních let udělena žádná pokuta. Pokud se tedy vyhnete národním rezervacím a parkům, neměli byste mít problém. Opět doporučujeme domluvit se s místními, kteří vám svolení zřejmě rádi dají.

Francie

Oficiálně je povoleno kempovat na soukromých pozemcích se souhlasem majitele. I zde majitelé většinou nemají problém svolení dát. Chcete-li kempovat podél pobřeží, dávejte pozor na chráněná území, kde je to samozřejmě zakázané. Určitě ale není dobré zůstávat na jednom místě déle než dvě noci a je nutné se chovat co nejvíce nenápadně. Francouzi mají ovšem kempování velmi rádi a lze tedy očekávat vyšší míru tolerance. Na soukromých pozemcích opět doporučujeme domluvit se s majitelem pozemku.

Rumunsko

Na většině území můžete v této zemi kempovat bez obav. Zákonné ustanovení zde není žádné a z tohoto důvodu zde nejsou žádná omezení. V Rumunsku je krásná příroda a turisté ho navštěvují právě za tímto účelem. Nezapomeňte na bezpečnost a mějte na paměti horší stav silnic v některých oblastech. I tady platí, pokud chcete kempovat na soukromém pozemku, je dobré mít svolení majitele. Není žádný problém ho zde získat.

Dánsko

Wild camping je povolen ve 40 oblastech. Mimo tyto oblasti je zakázán a hrozí pokuta, zejména pak u pláží. Mimo povolené oblasti doporučujeme kempovat na stellplatzech či v kempech.

Norsko

Norsko je pro wild camping v podstatě rájem. Neexistují zde žádná omezení, krásných míst je nespočet a vy si tak můžete kempování na divoko užít naplno.

Švédsko

I Švédsko je wild campingu otevřené, musíte však být obezřetní. Kempovat libovolně mají povoleno zpravidla jen ti se stanem. Ostatní výletníci se musí přizpůsobit a využít k tomu určená místa. Neznamená to však, že hned musíte do kempu. Stačí využít tábořiště či stellplatz, kterých je po celém Švédsku mnoho. Lze také použít aplikaci, která je pro hledání těchto míst určená a za okamžik naleznete pro kempování krásné místo.

Španělsko

Ve Španělsku je situace pro wild camping hodně nepřehledná. Některé informace uvádějí, že lze s omezením, a jiné naopak že nelze vůbec nebo jen v určitých zónách. Zde tedy bude čistě na vašem rozhodnutí, kde přenocujete. Opět je zde ale velké množství stellplatzů a parkovišť, kde můžete nějaký ten den či noc strávit, aniž byste riskovali.

Portugalsko

S informacemi je situace velmi podobná jako ve Španělsku, pro váš klid je tedy lepší využít oficiálních míst nebo se zeptat majitele soukromého pozemku.

A jak je to v zemích, které jsme nezmínili?

Chorvatsko, Itálie, Nizozemí, Maďarsko, Rusko, Řecko, Srbsko – v těchto zemích je wild camping oficiálně zakázán. Pokud pojedete do Řecka mimo hlavní sezónu před prázdninami nebo po nich, kdy nejsou pláže plné, bude vám kempování na pláži tolerováno. V Itálii je opět mnoho hezkých stellplatzů, často u pláže, kde za pár eur můžete bez obav nocovat.

Ať už vyrazíte kamkoliv, přejeme vám pohodové kempování, šťastnou cestu a hlavně šťastný návrat.

 

Níže naleznete některé užitečné odkazy:

Caravanya.com – aplikace a web se spoustou informací ohledně kempování v jednotlivých zemích

Camperlife.it – web, který vám pomůže najít fajnová karavanová stání v Itálii

Campingclub.at – web, kde je přehledně zpracovaný seznam kempů v Rakousku

I-campingcar.fr – aplikace pro vyhledání stellplazu či parkovišťě ve Francii

Womo-stellplatz.eu – web a aplikace pro vyhledání stellplazu či parkovišťě – celá Evropa

Campercontact.com – web a aplikace pro vyhledání stellplazu či parkovišťě – celá Evropa. Neplacená verze má ovšem menší nabídku a nejde spustit v režimu offline

Park4night.com – web a aplikace pro vyhledání stellplazu a parkovišťě – celá Evropa. Neplacená verze má ovšem menší nabídku a nejde spustit v režimu offline

ourbumble.com – web s evropskou databází pro wild camping zobrazenou v přehledné mapě od Googlu

Agriturismo.it – web a aplikace s nabídkou ubytování v Italských farmách. Ubytování je možné jak přímo na farmě v klasickém ubytování nebo je možnost přespat na farmě ve vlastním karavanu nebo obytném autě

Pitchup.com – web pro vyhledávání kempových stání, které mají v požadovaném termínu ještě volnou kapacitu